De mens is onlosmakelijk onderdeel van de natuur. Wij komen er uit voort en zijn er van afhankelijk om als soort te overleven, zowel op fysiek niveau, als mentaal.
Sinds wij als soort enkele honderdduizenden jaren geleden op onze planeet verschenen, leefden wij voornamelijk in kleine gemeenschappen in een natuurlijke omgeving. Die gemeenschappen boden beschutting en veiligheid, en de natuur zorgde voor voeding.
Vanaf enkele honderden jaren geleden, zijn wij echter meer en meer in een stedelijke omgeving gaan wonen, en namen wij beetje bij beetje afstand van de natuur. Inmiddels woont de helft van de wereldbevolking in steden, en die trend zet zich voorlopig alleen maar door.
Deze sociale (r)evolutie is met een enorme factor sneller gegaan dan de neurologische, die van de ontwikkeling van ons brein. Het blijkt dan ook meer en meer dat wij daar als soort nog helemaal niet klaar voor zijn. Op dat vlak zijn wij eigenlijk nog gewoon bosbewoners.
In steeds meer wetenschappelijke studies van over de hele wereld[1] wordt klip en klaar aangetoond wat er (meetbaar) met ons brein en met ons lijf gebeurt als we terug gaan naar een natuurlijke omgeving. De hersenen komen tot rust, ademhaling, bloeddruk en hartslag dalen. Lichamelijke helingsprocessen komen makkelijker op gang, en verlopen sneller. Omdat we ons meer ‘thuis’ voelen zijn we minder geprikkeld en gespannen, staan we open voor nieuwe ervaringen en zijn we merkbaar creatiever.
Onbewust maken we hier gebruik van door in onze vrije tijd de natuur in te trekken. Wintersport, watersport, een huisje op de Veluwe of doodsimpel een heerlijke strandvakantie blijken een adequaat middel om de accu weer even op te laden. En als het allemaal wat korter moet, springen we massaal op de fiets, gaan we wandelen of aangenaam luieren in een park.
Kortom; buiten zijn is goed voor ons. Goed voor ons brein, goed voor ons lijf en bovendien ook nog eens goed voor de onderlinge relaties van de gezelschappen waarmee wij de natuur in trekken, zowel met vrienden en familie, als in een zakelijke context.
[1] The Nature Fix, Florence Williams